Vragen en antwoorden

Kan ik er zeker van zijn dat de zwemvijver zichzelf reinigt?
Bij de juiste dimensionering en uitvoering van de regeneratiezone en de keuze van de juiste waterplanten functioneert het zelfreinigingsprincipe al. Kleine organismen spelen in dit proces een belangrijke rol. We brengen dit in evenwicht en sturen indien nodig bij, zodat u verzekerd bent en blijft van kristalhelder water.
Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een zwemvijver of zwembad?
De grootte van een zwemvijver of zwembad kent dankzij moderne techniek geen beperkingen meer. Ideaal is een oppervlakte van circa 45m², maar in principe is alles mogelijk. van zonnig tot schaduwrijk: alles is mogelijk. Elk project wordt individueel gepland en aan de – zonnige of schaduwrijke – omstandigheden ter plaatse aangepast.
Is het onderhoud omslachtig?
De zwemvijver heeft na de winter een voorjaarsschoonmaak nodig, waarbij sedimenten op de bodem worden opgezogen en de wanden eventueel afgeborsteld. In de zomer en de herfst worden de onderwaterplanten gesnoeid. Elke drie tot vijf jaar is het noodzakelijk om het water uit de regeneratiezone te pompen en de substraatlagen te spoelen en schoon te zuigen. In het zwemgedeelte van elk type bad dient een zwembadrobot wekelijks een geautomatiseerd programma te doorlopen om wanden en bodem vrij te houden van biofilmen.
Komen er bij een biologisch zwembad meer muggen voor?
Muggen worden door hun natuurlijke vijanden in bedwang gehouden. Het plantenfilter heeft als bijkomend voordeel dat u juist de mooiste insecten aantrekt, zoals bijvoorbeeld libellen.
Kan een zwemvijver of biologisch zwembad worden verwarmd?
Bij een zwemvijver verwarmt de zon het wateroppervlak. Deze warmte wordt aan het diepere gedeelte van de zwemzone doorgegeven, waardoor de watertemperatuur kan oplopen tot 28 graden. Bij een Living-pool kan het water met een verwarming op zonne-energie of door middel van een warmtepomp op een aangename zwembadtemperatuur worden gebracht. Toepassing van een solardeck beperkt het warmteverlies.